[x]

ENERGY-EFFICIENT HOUSE 'Sun Garden' /

location / Poznan, Poland
status / project 2014, completion 2016
project / Liliana Krzycka, Rafal Pieszko
naan architects: Katarzyna Turza-Rachwal, Adam Rachwal

single family house

Ask for brochure to find out more.

Sun Garden is a compact and energy-efficient family house with a garage and a sun terrace harmoniously placed in the body of the building. Building’s heating and ventilation needs are only 35kWh per year per sqm. It is almost 3 times less when compared to the commonly accepted standard of a new single-family building, while the cost of construction of the house are the same.

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Przemyslaw Turlej

Sun Garden menthol architects Poznan

The primary idea in spatial composition was to maximize the use of natural conditions of the plot and its orientation including the value of existing trees. The main access and entrance to the site are located on to the south, which naturally limits the use of the garden in the front and adjacent to the street. Because of this limitation, we decided to provide to home residents additional private recreational space, which would allow for the use of the sun from the south. This space was created by the terrace of 34.5 m² located on the first floor above the garage. Terrace is partly covered with a roof which is the continuation of the main roof and vertically terrace is limited by the walls around. This provides additional privacy and protection from rain and partial shading, which changes throughout the day. The walls of the terrace have other practical applications and are used by residents to film screenings. The roof above terrace has a special design for hanging swing or hammock. There is insight from terrace into the garden and street through a hole in the wall with a glass railing and small glassless window facing directly onto the street.

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Liliana Krzycka

Sun Garden menthol architects Poznan

1-hol wejściowy
2-technical room
3-corridor/stair
4-wc
5-store
6-kitchen
7-livivg room/dinning
8-garage
9-terrace
10-corridor
11-studio
12-laundry room
13-bathroom
14-bedroom
15-bedroom
16-master bedroom
17-sun terrace

Usable area excluding garage and terraces 137,5m2

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Przemyslaw Turlej

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Przemyslaw Turlej

Sun Garden menthol architects Poznan Dziupla budka dla ptakow

fot. Liliana Krzycka

>>>'Dziupla'-nesting box for small passerine birds Sun Garden menthol architects Poznan

The house is designed on a square plan. On the ground floor is located a spacious living room with dining space and a kitchen partially separated by the wall, a bathroom and a technical room. On the first floor there are 3 bedrooms, a study and a laundry room and bathroom. Rooms on the ground floor and the first floor are arranged in the shape of the letter 'L' and adhere to the garage on the ground floor and a covered terrace on the first floor. The wall build-up are the hollow porous bricks and graphite polystyrene insulation. The slab of the garage was made in the wooden structure due to the desired separation from the thermal mass of the building. The building is covered with a roof of slope of 30 ° to 36 °. The roof is a wooden structure and is covered with metal panels. The shape of the roof allowed to increase the height of the bedroom, which expands the space of the room itself and gives the possibility of providing the mezzanine. The proposed geometry of the roof also allows to catch the midday sun to the interior of bedrooms through skylights and allows for placement of solar panels oriented to the south in the highest points of the roof without affecting the aesthetics of the front elevation of the house.

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Przemyslaw Turlej

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Marcin Czechowicz

Colors of building are the whites and grays which compose well with the landscape and growing birch trees. The outer walls of the building are finished in white plaster. All windows of the house have the proportions of a square. The idea of arrangement of windows on the facades assumes optimal use of solar energy and framing views of the surrounding garden with birches. Each room is lit by at least two openable windows oriented to different parts of the world. Some of the windows are placed deeper in the wall to form glyphs windows, which are decorative element and so-called "light catchers" which direct the sunlight to the interior. Glyphs window are decorated with silver-gray plaster which shimmers in the sun. The front fence and a hedge are withdrawn into the plot and positioned in the line of the facade of the house. This makes the entire entrance area open onto the sidewalk and the street creating a semi-private space and violates the universally valid tradition of building a fence on the border of the plot, which seems to be a better solution for the frontage of detached houses.

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Marcin Czechowicz

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Przemyslaw Turlej

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Rafal Pieszko

Sun Garden menthol architects Poznan

fot. Przemyslaw Turlej