[x]

'EDGE HOUSE' /


location / Sorrento Road, Dalkey, Ireland
status / grant permission 2015
design team / Katarzyna Turza-Rachwał, Liliana Krzycka, Adam Rachwał, Rafał Pieszko

single family house

PASSIVE HOUSE

The clients vision of the new house reflects ideas of more accessible, compact, modern, ecological and low energy house. The brief was to provide house with large open living area, 2 bedrooms and small study. Following extensive studies of the site located in the high density area in a close proximity to the centre of the urban village, the idea of the organic infill house located at the edge of the site and lane has born. The intent of the design was to create a distinctive house with high quality of materials and unique form, aiming to enhance the existing site and neighbourhood and add to the character of the local streetscape.

dom pasywny

building site 15/10/2017, foto: L.Krzycka

passive house 'Edge'

/// INTRODUCTION
Our clients are middle age couple with grown up children who are looking for to change their large family house in Dalkey area onto smaller, energy efficient and more accessible place. The existing premises will become harder to manage for middle aged people and it might only be more suitable for younger family. They have been living in Dalkey for most of their lives and naturally they wish to stay in this area in order to maintain close relationship with their neighbours and friends. The shortage of supply of the new houses and almost no land available for potential development forced them to reconsider the possibility of re-development of their own property. The existing house is 3 storey mid-terrace house with relatively large site to its front as well as to the rear. Back of the property has an independent vehicular access and is occupied by unused garages and storage accommodation. The proposed development infills a rear plot which was historically occupied by a building accessed from the back lane.

passive house 'Edge'

main axis towards back lane

/// CHALLENGE
Minimise overlooking, overbearing and overshadowing of neighbouring properties while locating the house on site; maximise the benefit of south-western aspect and passive solar energy gain through the glazing.

/// THE DESIGN
The proposed infill dwelling is sculpted by its context. The building follows existing stone walls from south and east and forms sloped wedges with green roof from north with the highest point at north-west corner of the site. This highest point of the building closes the vista along the Rockfort Avenue and creates a spatial dominant at the corner of the street. Following the extensive site analysis, volumetric and shadow studies the building massing was modelled to address the existing sunlight conditions and maximise privacy of the rear gardens of the neighbouring properties. The house orientation benefits from the sun exposure of the garden facade and private space while minimizing overshadowing of neighbouring houses and gardens. The outline of ground floor is locally set back from the site boundary to create semi-public footpath and create spacious off street carport separated from the private garden with louvered screen.

passive house 'Edge'

top view

The front elevation is broken by the vertically composed windows while the north west curved corner allows the façade to sit more comfortably within the existing context resembling the curvature of the existing street and its surrounding walls. The external windows of upper level of the house are designed as characteristic objects to direct the views out and prevent any overlooking to other gardens. All high level vertical windows are either modelled as “inverted bay window” or screened with metal slats or obscured glass. Also, some of the natural light needed for habitation and energy balance purposes is introduced by series of roof lights directed to catch maximum amount of the southern light. Ground floor is opened to the private garden through glass wall allowing for visual and physical connection between inside and outside. Any potential overlooking issues to this space are eliminated by new boundary wall to the west and additional intensive wall planting which is very typical to the area. The walls are rendered with off-white and light grey colour finishes, with off-grey flashings and other fittings. Finally all introduced materials, colours and textures aim to reflect the natural light, be pleasant to look at and use the language set by neighbouring buildings and surrounding landscape.

/// GREEN AGENDA
The building will incorporate series of solutions minimizing energy demand, it is designed to achieve passive house standards. In addition to good heat performance of building fabric, sun gain as a heat source for the house and low energy consumption, a significant percentage of the ‘fifth elevation’ of the proposed house is designed as green roof system. A green roof is not only pleasant to look at, and therefore lessens the visual impact of new development on adjoining properties, but also participates in passive house design and reduces the impact of run off on the storm water drainage system. The proposed roof holds rainwater collection point and dedicated area for installation of solar and photovoltaic panels not visible from the main street.

passive house 'Edge'

front elevation

passive house 'Edge'

aerial view looking from south

passive house 'Edge'

view from the neighbouring garden

passive house 'Edge'

view from the garden of main house

passive house 'Edge'

view of the new private garden

passive house 'Edge'

view of the private garden looking towards louvered car bay

passive house 'Edge'

view from the living space