[x]

'TETRIS HOUSE' /


location /Dublin, Phibsborough Avenue, Ireland
status / grant permission 2015, on building site
in collaboration with / NAAN Architects - Katarzyna Turza-Rachwał, Adam Rachwał

single family house

PASSIVE HOUSE

We have been asked to look for the best possible scenario of developing the empty site at Windsor Villas urban enclave (rear Philipsborough Avenue). The task was to find a solution which would correspond with the existing, strong urban context and be sympathetic to various important site requirements and constraints. We have carried out number of design studies and examined many options from which the presented scheme has emerged as the most feasible, sensible and attractive solution for this very demanding place.

passive house 'Tetris Edge'

green: urban enclave, dark blue: first floor set back, orange: views and sun, yellow: vehicle access, light blue: pedestrian paths

The proposal will add value and quality to the urban space by organizing and setting in order this derelict for years site. A new urban edge is formed by distinctively shifted volumes of each floor: east elevation is reinforcing existing urban interior, the north elevation together with the boundary wall shape new comfortable and high quality entrance to this space. Proposed scheme is giving up portion of private land and designate it for public use enhancing public streetscape. The front façade of the building (north elevation) is set back to the line of the existing line of front gardens to the east. This allows the existing footpath to extend and reduce current 'bottle neck’ effect, facilitates comfortable access to Windsor Villas estate as well as provides space for car parking maneuvering.

passive house 'Tetris Edge'

view from the entrance lane to the existing urban enclave

The proposed town house allows for comfortable in-fill development on this constrained site in the defined and complex urban context. The designed building unlocks development potential of the site while respecting all existing privileges claimed by neighbouring buildings owners like views, privacy, sunlight and ease of access.

passive house 'Tetris Edge'

view of the urban context

passive house 'Tetris Edge'

view of the entrance zone

Proposed flat roofs reduce the overall height of the building and minimise impact on existing sunlight and views conditions from neighbouring properties. Building’s facades play with coloured window reveals which on the front elevation form characteristic splayed set back window feature providing focal point of the building corner. Vertical engravings in grey render will catch daylight and create subtle patterns which will further enhance proposed finishes of the new house.

In addition the ground floor is opened to form a covered parking space reducing impact of the new build. The new rendered east boundary wall integrates with the building and gives support to the first floor box and breaks up the building scale further.

passive house 'Tetris Edge'

view from lanes crossing

passive house 'Tetris Edge'

view of the living space

passive house 'Tetris Edge'

view from the small passage lane

passive house 'Tetris Edge'

view of the garden

passive house 'Tetris Edge'

view of the terrace space