[x]

'TETRIS HOUSE' /


lokalizacja /Dublin, Phibsborough Avenue, Irlandia
status / pozwolenie na budowę 2015, w trakcie budowy
współpraca / NAAN Architects - Katarzyna Turza-Rachwał, Adam Rachwał

dom jednorodzinny

DOM PASYWNY

Zostaliśmy poproszeni aby napisać scenariusz dla budowy domu jednorodzinnego na pustej działce znajdującej się na terenie istniejacej enklawy z zabudową jednorodzinną (Windsor Villas, Philipsborough Avenue). Zadaniem było znalezienie rozwiązania, które korespondowałoby z istniejącym, silnym kontekstem urbanistycznym i które spełniołby wszystkie przepisy budowlane i lokalne wymogi. Przeprowadziliśmy szereg badań projektowych i zbadaliśmy wiele możlwiości, z których to prezentowana poniżej opcja, okazała się rozwiązaniem najbardziej możliwym do wykonania, rozsądnym i jednoczesnie atrakcyjnym dla tego bardzo wymagającego terenu.

passive house 'Tetris Edge'

zielony: urbanistyczna enklawa, dark blue: przesunięcie pierwszego piętra, pomarańczowy: widoki i słońce, żółty: dostęp kołowy, jasny niebieski: ścieżki piesze

Proponowane rozwiązanie przywraca do użytkowania opuszczone przez lata miejsce, porządkując istniejącą enklawę urbanistyczną. Kubatury poszczególnych kondygnacji zostały przesunięte względem siebie, od wschodu domykając istniejący plac. Propozycja przeznacza część prywatenj działki na publiczny chodnik, przez co istniejący wjazd na plac został powiększony, a wjazd na działkę został znacząco ułatwiony.

passive house 'Tetris Edge'

widok z alei wjazdowej

Proponowany budynek wpisuje się do zastanego i złożonego kontekstu: projektowany budynek odblokowuje potencjał rozwojowy terenu przy jednoczesnym poszanowaniu istniejących przywilejów właścicieli budynków sąsiednich, takich jak widoki, prywatność, dostęp światła słonecznego i dojazd.

passive house 'Tetris Edge'

kontekst urbanistyczny

passive house 'Tetris Edge'

widok strefy wejściowej

Proponowane płaskie dachy zmniejszają całkowitą wysokość budynku i minimalizują wpływ na istniejące warunki nasłonecznienia i widoki z sąsiednich nieruchomości. Charakterystycznym akcentem na elewacjach budynku są wgłębione glify okienne oraz pionowe ryciny w szarym tynku, które rozpraszają światło dzienne i tworzyą subtelne wzory.

Część przestrzeni parteru jest otwarta i tworzy zadaszony parking. Nowa tynkowana ściana znajdująca się na granicy z boczną alejką stanowi podparcie dla kostki pierwszego piętra, dodatkowo zmniejszając skalę budynku poprzez różnice w materiale.

passive house 'Tetris Edge'

widok skrzyżowania alei

passive house 'Tetris Edge'

widok strefy dziennej

passive house 'Tetris Edge'

widok z bocznej alei

passive house 'Tetris Edge'

widok ogrodu

passive house 'Tetris Edge'

widok na przestrzeń tarasu