[x]
01/12/2011

zdjęcie gliving.com

Kakaowo - pistacjowe Florentynki z lodami miętowymi ///

receptura od GreenChef Russel James

Porcja dla 4

lody:

__________________________________
2 Szklanki Orzeszków Nerkowca
__________________________________
1/2 Szklanki Kokosowego Masła /Oleju
__________________________________
1/4 Szklanki Syropu z Agawy
__________________________________
1 Laska Wanilii
__________________________________
1 Szklanka Mleka Migdałowego*
__________________________________
1 Łyżka Stołowa Soku z Cytryny
__________________________________
1/2 Szklanki Liści Świeżej Mięty
(liście mocno upakowane)

Krok 1:
Zeskrobać wnętrze laski wanilii i wyrzucić zewnętrzną łupkę. Alternatywnie, można zostawić część zewnętrzną w wodzie do zaparzenia i przygotowania "waniliowej wody".
Krok 2:
Wymieszać wszystkie składniki w mikserze na dużej prędkości aż do uzyskania jednolitego musu.
Krok 3:
Wlać mieszaninę do 4 okrągłych, równej wielkości form i umieścić w zamrażarce

Florentynki:

__________________________________
1/2 Szklanki Orzeszków Nerkowca
__________________________________
3 Łyżki Stołowe Kakaa w Proszku
__________________________________
1/4 Szklanki Roztopionego Masła Kakaowego
__________________________________
1/2 Łyżki Stołowej Soku z Cytryny
__________________________________
3 Łyżki Stołowe Syropu z Agawy
__________________________________
1/4 Szklanki Mleka Migdałowego*
__________________________________
1/4 Szklanki Posiekanych Ziaren Kako
__________________________________
1/2 Szklanki Orzeszków Pistacjowych, grubo posiekanych

* Mleko migdałowe, którego potrzebujesz do tego przepisu może być uzyskane przez wymoczenie 1 szklanki migdałów w 2 szklankach czystej wody. Tak uzyskaną mieszaninę należy przecedzić przez worek lub sitko.

Krok 1:
Wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem ziaren kakao i orzechów pistacjowych w mikserze na dużej prędkości aż do uzyskania jednolitego musu.
Krok 2:
Przelać mieszaninę do miski i wymieszać z ziarnami kakao i pistacjami.
Krok 3:
Użyj łyżki do uformowania 8 Florentynek (kółka tak duże, jak formy użyte do lodów) na śliskim powlekanym papierze i umieść je w zamrażarce. Jeśli nie masz wystarczająco dużo miejsca w zamrażarce, aby ułożyć je na płaskiej powierzchni, można umieścić je najpierw w lodówce dopóki nie staną się dostatecznie twarde, aby ułożyć je jedne na drugim w zamrażarce.
Krok 4:
Wyjmij lody i Florentynki z zamrażarki na 1 - 2 godziny przed podaniem.
Krok 5:
Uformować kanapki z jednym Florentynkiem na dole i jednym na górze, zawierające pomiędzy wyciągnięte z formy miętowe lody.
Krok 6:
Udekoruj lody kilkoma posiekanymi orzechami pistacjowymi.

oryginalna receptura pobrana stąd